Na današnji dan

Indijski potkralj lord Hardinge – šesterostruki vitez – 1944.

Upravo je za vrijeme njegove uprave u Indiji održan durbar u Delhiju iz 1911. godine, na kojem je britanski kralj George V. krunjen za cara Indije.

Dana 2. kolovoza 1944. godine umro je Charles Hardinge, britanski kolonijalni potkralj Indije. Zanimljivo je da je već i njegov djed – feldmaršal Henry Hardinge – bio potkralj Indije i to više od 60 godina prije svog unuka (djed je na toj poziciji bio od 1844. do 1848. godine, a unuk od 1910. do 1916. godine). Dapače, djed je svojedobno bio i britanski ministar rata te vrhovni zapovjednik britanskih vojnih snaga.

Charles Hardinge školovao se na nekim od najuglednijih učilišta u Engleskoj, uključujući Harrow i Cambridge. Bio je od 1904. do 1906. britanski veleposlanik u Ruskom Carstvu, a od 1920. do 1922. godine britanski veleposlanik u Parizu. Zanimljivo je da je položaj veleposlanika u SAD-u navodno odbio.

Godine 1910. dobio je Charles Hardinge titulu baruna Hardingea od Penshursta, što je značilo da je od tada imao pravo na oslovljavanje s lord Hardinge. Iste je godine imenovan potkraljem (generalnim guvernerom) Indije. Upravo je za vrijeme njegove uprave u Indiji održan durbar u Delhiju iz 1911. godine, na kojem je britanski kralj George V. krunjen za cara Indije. Radilo se o pompoznom događaju, na kojem je održana jedina carska krunidba nekog britanskog kralja za vladara Indije.

Lord Hardinge isticao se među svojim britanskim kolegama političarima po tome što je dobio čak šest viteških titula. Naime, proglašen je vitezom Reda podvezice, Reda kupelji, Reda indijske zvijezde, Reda sv. Mihaela i sv. Jurja, Reda Indijskog carstva i Kraljevskog viktorijanskog reda. Tako veliki broj viteških titula inače su dobivali samo pripadnici kraljevske obitelji. Lord Hardinge doživio je dob od 86 godina, a preminuo u Penshurstu u engleskoj grofoviji Kent.


Komentari