Na današnji dan

Indija detonirala svoju prvu nuklearnu bombu – 1974.

Indija danas posjeduje toliko plutonija da bi teoretski mogla izraditi čak oko 1000 nuklearnih bombi. Indija je službeno postala nuklearna sila 1974. godine kad je detonirala 107 metara pod zemljom svoju prvu nuklearnu bombu.

Dana 18. svibnja 1974. godine Indija je detonirala svoju prvu nuklearnu bombu. Test je obavljen usred pustinje Thar, na lokaciji zvanoj Testno područje Pokhran. Riječ je o mjestu u indijskom Radžastanu, oko 80 kilometara udaljenom od granice s Pakistanom. Jakost eksplozije procjenjuje se na otprilike 8 kilotona, što je relativno malo (kao pola bombe bačene na Hirošimu). Tu prvu indijsku bombu obično se naziva Nasmiješeni Buda (detonirana je na dan kad se održavao budistički festival Sambuddhatva jayanthi).

Bomba je bila teška oko 1400 kilograma. Detonirana je čak 107 metara pod zemljom. Indijska premijerka u to doba bila je Indira Gandhi, a eksplozija prve indijske nuklearne bombe ojačala joj je ugled. Kasnije je Indija nastavila razvoj nuklearnog oružja pa je 1998. godine testirala i prvu termonuklearnu bombu.

Procjenjuje se da danas Indija raspolaže s 90 do 110 nuklearnih bombi. Dapače, Indija navodno posjeduje toliko plutonija da bi teoretski mogla izraditi čak oko 1000 atomskih bombi. Važna je i činjenica da Indija raspolaže i znatnim brojem raketa za lansiranje nuklearnog oružja. Jedan od novijih raketnih sustava je Akash, koji bi teoretski naoružan nuklearnom bojnom glavom mogao uništavati neprijateljske balističke projektile u zraku.


Komentari