Na današnji dan

Indiana – američka savezna država s BDP-om većim od Irske – 1816.

Indiana ima službeni nadimak Raskrižje Amerike, jer se nalazi na strateškom prometnom području kojim prolaze važne željezničke i cestovne linije.

Dana 11. prosinca 1816. godine Indiana je postala američkom saveznom državom, 19. po redu primljenom u SAD. Indiana ima površinu od 94.321 četvornih kilometara, a naseljava je više od 6.600.000 stanovnika. Zanimljivo je da Indiana ima godišnji BDP od čak oko 300 milijardi američkih dolara, čime nadmašuje npr. Irsku, Pakistan, Češku i Venezuelu.

Indiana ima službeni nadimak Raskrižje Amerike (engl. Crossroads of America), jer se nalazi na strateškom prometnom području kojim prolaze važne željezničke i cestovne linije između američkog Sjeveroistoka i Srednjeg zapada, kao i između područja grada Chicaga i američkog Juga. Indiana je, dakako, naziv dobila po Indijancima tj. tamošnjem izvornom američkom stanovništvu. Zanimljivo je da se prije dobivanja državnosti ime Indiane odnosilo na mnogo veći teritorij (tzv. Indiana Teritory), koji je obuhvaćao područja čak pet današnjih američkih saveznih država (Indianu, Illinois, Michigan, Wisconsin i Minnesotu).


Komentari