Na današnji dan

Incident s neovlaštenim prijevozom nuklearnih glava u SAD-u – 2007.

Šest nuklearnih glava preneseno je iz jedne u drugu bazu na jednom od bombardera B-52 praktički bez ikakvog znanja posade i uključenih tehničara.

Dana 29. kolovoza 2007. godine dogodio se u SAD-u incident s neovlaštenim prijevozom nuklearnog oružja koji je privukao veliku pozornost u javnosti. Incidenti tog tipa, pri kojima dolazi do nedovoljno opreznog rukovanja nuklearnim oružjem, u američkoj se terminologiji nazivaju Bent Spear (hrv. savijeno koplje). Dodajmo da postoji i termin Broken Arrow (hrv. slomljena strijela) za incidente u kojima je došlo do nesreće vezane uz nuklearno oružje, ali bez opasnosti izbijanja nuklearnog rata.

Incident koji se dogodio na spomenuti dan sastojao se u prijevozu šest nuklearnih bojevih glava iz zračne baze Minot u Sjevernoj Dakoti do baze Barksdale u Louisiani. U obje te baze nalaze se strateški bombarderi tipa B-52 Stratosferska tvrđava, koji mogu nositi nuklearno oružje. Spomenutih šest nuklearnih glava preneseno je iz jedne u drugu bazu na jednom od bombardera B-52 praktički bez ikakvog znanja posade i uključenih tehničara. Naime, nuklearne glave nalazile su se u krstarećim projektilima tipa AGM-129 ACM, koje su u Sjevernoj Dakoti montirali na bombarder misleći da ne sadrže nuklearno oružje. Tek kad su projektili pristigli u bazu Barksdale uočeno je da su u njima nuklearne bombe. To je značilo da je bombarder preletio praktički cijeli kontinentalni SAD (baza Minot blizu je granice s Kanadom, a baza Barksdale na američkom je jugu) noseći nuklearne bombe bez ikakve kontrole koja je propisana pri takvim transportima.

Incident je doveo čak i do ostavke tadašnjeg načelnika stožera Američkog ratnog zrakoplovstva (USAF).


Komentari