Na današnji dan

Imenovan jedini australski feldmaršal u povijesti (1950.)

Dana osmog lipnja  1950. australski general sir Thomas Blamey unaprijeđen je u čin feldmaršala. Time je on postao jedini australski feldmaršal u dosadašnjoj povijesti. Sir Thomas Blamey rođen je u koloniji Novi Južni Wales (engl. New South Wales) koja je danas jedna od australskih saveznih država. Sudjelovao je na britanskoj strani i u Prvom i u Drugom svjetskom ratu (Australija je u oba ta sukoba podnijela dobar dio ratnih napora).

Tijekom Prvog svjetskog rata osobito se Blamey istaknuo u znamenitim borbenim akcijama kod Galipolja (tamošnji australski napori prikazani su u filmu Galipolje s Melom Gibsonom iz 1981. godine). Već pri kraju Prvog svjetskog rata dosegao je Blamey čin brigadnog generala.

Između dva rata bio je Blamey glavni komesar policije australske savezne države Viktorije. U Drugom svjetskom ratu bio je zapovjednik na Bliskom istoku i u Grčkoj. Godine 1942. postao je vrhovni zapovjednik Australskih vojnih snaga. Borio se protiv japanskih carskih snaga na Novoj Gvineji.

Upravo je general Blamey u ime Australije potpisao znamenitu kapitulaciju Japana 1945. godine. Nakon rata je umirovljen. Ipak, 1950. na traženje australskog premijera unaprijeđen je u čin feldmaršala. Svega nekoliko dana nakon unaprjeđenja ozbiljno se razbolio, tako da je maršalsku palicu primio ležeći u bolničkom krevetu. Umro je 27. svibnja 1951. godine.


Komentari