Na današnji dan

Ilja Nikolajevič Uljanov – otac revolucionara Lenjina– 1831.

Lenjinov je otac imao uspješnu karijeru. Postao je direktorom javnih učilišta Simbirske gubernije, a dosegao je u ruskoj tablici činova čak i visoki čin pravog državnog savjetnika. Nagrađen je i visokim odlikovanjem Reda svetog Stanislava I. stupnja.

Dana 31. srpnja 1831. godine rođen je Ilja Nikolajevič Uljanov, otac Vladimira Iljiča Uljanova, poznatijeg pod imenom Lenjin. Zanimljivo je da je Lenjinov otac bio vjerojatno čuvaškog podrijetla (Čuvaši su u lingvističkom smislu turkijskog podrijetla), a po majci dijelom i mongolskog naslijeđa. Lenjinov otac rođen je u gradu Astrahanu na Volgi, nedaleko od mjesta gdje ta najduža europska rijeka utječe u Kaspijsko jezero. Zanimljivo je da se danas Astrahan nalazi samo 40 kilometara od granice Ruske Federacije s Kazahstanom. Svojedobno su u Astrahanu vladali kanovi, što je bio ostatak mongolske i turkijske tradicije.

Lenjinov je otac imao uspješnu karijeru. Postao je direktorom javnih učilišta Simbirske gubernije, a dosegao je u ruskoj tablici činova čak i visoki čin pravog državnog savjetnika. Bio je to 4. najviši stupanj u Ruskom Carstvu, a po hijerarhiji je slijedio odmah iza činova kancelara i tajnih savjetnika. Dapače, čin pravog državnog savjetnika bio je ravnopravan činu generala majora u ruskoj vojsci.

Spomenutim je uspjesima u karijeri Ilja Nikolajevič Uljanov stekao i nasljedno plemstvo, a nagrađen je i visokim odlikovanjem Reda svetog Stanislava I. stupnja. Zanimljivo je da je Lenjinov otac bio gotovo vršnjak austrijskog cara Franje Josipa (rođeni su u razmaku manjem od godinu dana). Međutim, Ilja Nikolajevič Uljanov umro je znatno ranije od Franje Josipa, već 1886. godine. U trenutku očeve smrti bilo je Lenjinu samo 15 godina.


Komentari