Na današnji dan

Idris – prvi i posljednji libijski kralj – 1983.

Idrisa su svrgnuli libijski časnici predvođeni Gaddafijem dok je bio na liječenju u Turskoj, tako da se nije mogao vratiti u svoju državu. Iz Turske je Idris preko Grčke doputovao u Egipat, gdje je proveo ostatak života kao prognanik.

Dana 25. svibnja 1983. godine umro je posljednji libijski kralj Idris. Bio je svrgnut još 1969. godine u državnom udaru u kojem je sudjelovao poznati Muammar al-Gaddafi, koji je zatim došao na čelo Libije. Idris je nakon državnog udara proveo u izgnanstvu gotovo 14 godina, sve do svoje smrti na današnji dan. 

Zanimljivo je da Idris nije bio samo posljednji, nego i jedini kralj Libije. Naime, područje Libije bilo je prije Drugog svjetskog rata u kolonijalnom posjedu Italije, a kraljevstvom je Libija proglašena tek 1951. godine. U trenutku kad je postao kraljem, imao je Idris već 62 godine (prethodno je imao titulu emira).

Idrisa su svrgnuli libijski časnici predvođeni spomenutim Gaddafijem u trenutku kad je kralj bio već u 81. godini života. Zanimljivo je da je puč izveden dok je Idris bio na liječenju u Turskoj, tako da se uopće nije mogao vratiti u Libiju. Iz Turske je Idris preko Grčke doputovao u Egipat, gdje je proveo ostatak života. Kao što je spomenuto, Idris je poživio u izgnanstvu gotovo 14 godina, tako da je umro u vrlo visokoj 95. godini života.


Komentari