Na današnji dan

Ideja o danu šuma mnogo je starija nego što mislimo (1971.)

Zaštita prirode i okoliša zapravo nije nova ideja. Ujedinjeni narodi proglasili su 21. ožujka Međunarodnim danom šuma još 1971. godine, ali prvi zapis o oragniziranoj sadnji stabala potječe iz 1594. godine.

U malenom selu Mondoñedo u Španjolskoj pronađen je najstariji zapis o festivalu sadnje stabala koji je organizirao načelnik općine. Također u Španjolskoj održan je prvi moderni Dan stabala 1805., kad je lokalni svećenik Ramón Vacas Roxo i pokrenuo inicijativu pošumljavanja u malenom selu Villanueva de la Sierra i htio ju proširiti po čitavoj zemlji. Festivali su trajali nekoliko dana uz obavezno slavlje i ples.

Hrvatska se može pohvaliti s tradicijom organiziranog šumarstva dugom 250 godina. Naime, godine 1765. osnovana je Uprava šuma karlovačkog generalata. Carica Marija Terezija bila je vrlo napredna vladarica, koja je uvela mnoge nove zakone. Tako je donijela i Šumski red. Objavljen je na hrvatskom jeziku 1769. pod nazivom Naredba o lugov, gajov i dubrav s čuvanja i zadržavanja i smatra se prvom uredbom o šumama na državnoj razini. Već tad, u 18. stoljeću, pisalo se o tzv. potrajnom gospodarenju što dokazuje da su neki europski vladari bili svjesni važnosti očuvanja prirode. Treba dodati i prve zapise o šumama u pojedinim gradskim statutima poput Statuta lige kantona ninskoga iz 1103. ili Statuta grada Korčule iz 1214. godine.

Piše: Marsela Alić

Komentari