Na današnji dan

I Nijemci su imali svoj Hong Kong (1898.)

Šestog ožujka 1898. godine Njemačko Carstvo dobilo je dio Kine u 99-godišnji najam. Radilo se o ugovoru sličnom onom koji su Britanci sklopili oko Hong Konga. Naime, Ujedinjena Kraljevina dobila je upravo iste te 1898. dio kineskog teritorija oko Hong Konga također u 99-godišnji najam. Kad je taj najam Britancima 1997. istekao, vratili su Hong Kong Kini.

Koliki je bio taj njemački novostečeni posjed u Kini? Površina mu je bila čak oko 55.200 hektara, a na tom je području živjelo oko 83.000 ljudi. Posjed se nalazio na kineskoj morskoj obali, otprilike na pola puta između Pekinga i Šangaja. Nijemci su to područja nazivali Deutsch-Kiautschou-Gebiet, a tamo se danas nalazi veliki kineski grad Qingdao (poznat i kao Tsingtao ili Cingtao) s gotovo 9 milijuna stanovnika.

Za prvog guvernera Nijemci su postavili kapetana Carla Rosendahla. Nijemci su mnogo investirali u razvoj tog područja. Osigurana je željeznička povezanost s Njemačkom spojem na Transsibirsku željeznicu, pa se navodno od Njemačke do Kiautschoua moglo doputovati za 13 dana. Nijemci su stvorili električnu, telegrafsku i kanalizacijsku mrežu, a osnovana je i znamenita pivovara Tsingtao, koja je svojevremeno postala najveća u Kini (i danas drži oko 15% ukupne kineske proizvodnje piva). Područje je imalo najveći broj škola po stanovniku u čitavoj Kini, te najveći postotak stanovnika upisanih na sveučilište.

 


Komentari