Na današnji dan

Hulagu-kan – mongolski osvajač Bagdada (1265.)

Hulagu-kan, moćni mongolski osvajač poznat po osvajanju velikog dijela jugozapadne Azije i uništenju Bagdada, prijestolnice moćnog Abasidskog Kalifata, umro je 8. veljače 1265. godine. Hulagu-kan bio je unuk velikog osvajača Džingis-kana, te brat Kublaj-kana, poznatog po osvajanju Kine i Koreje te neuspješnoj invaziji na Japan i Mongke-kana, tadašnjeg velikog kana, odnosno vrhovnog vladara svih Mongola.

Za razliku od svog brata Kublaja, Hulagu-kan je 1255. godine krenuo osvajati u drugom smjeru, prema muslimanskim državama jugozapadne Azije. Te su države uključivale Luristan (danas pokrajina u zapadnom Iranu), Abasidski Kalifat, Ajubidske države u Siriji, te Mamelučki Sultanat u Egiptu. Hulagua su na osvajački pohod dijelom potakle činjenice da su njegova majka, supruga i najbliži prijatelji bili nestorijanski kršćani (Hulagu je bio sljedbenik tradicionalnog mongolskog šamanizma), a mnogi savjetnici Perzijanci, koji su željeli svoju zemlju osloboditi od arapske vlasti. Za ovaj je pohod Hulagu skupio jednu od najvećih mongolskih vojski u povijesti, te lako osvojio Luristan.

Mongoli su u studenom 1257. opkolili Bagdad, ali se kalif Al Mutasim odbio predati te zaprijetio Mongolima da će, ako napadnu, na sebe navući Božji gnjev. Mongolska vojska je nakon neuspješnog napada na grad provalila nasipe oko rijeke Tigris, čime je poplavila područje gdje se nalazila kalifova vojska. To je Mongolima omogućilo laku pobjedu. Grad se napokon predao 10. veljače 1258. godine. Nažalost, osvajanje grada bilo je popraćeno stravičnim pljačkama, silovanjima i ubijanjima. Velika knjižnica Bagdada je uništena i zajedno s njom mnoge knjige i dokumenti neprocjenjive vrijednosti. Pričalo se da je Tigris bio crn od tinte brojnih knjiga koje su bačene u njega. Uništene su i brojne džamije, bolnice i knjižnice, te kalifova palača. Kalif je bio prisiljen gledati pljačku grada, a zatim je navodno ubijen tako da je omotan u tepih i pregažen konjima, jer su Mongoli vjerovali da kraljevska krv ne smije dotaknuti zemlju.

Nakon razaranja Bagdada okolne muslimanske države vrlo brzo zaklele su se na vjernost Hulagu-kanu. Ipak, smrt Mongke-kana onemogućila je Mongolima da osvoje Egipat. Naime, nastala je borba za prijestolje, nakon koje je Mongolsko Carstvo u praksi prestalo funkcionirati kao jedinstvena država. Nastala su četiri kanata, jedan od kojih je bio Ilkanat, kojeg je u Perziji osnovao Hulagu. Hulagu-kan umro je na današnji dan 1265. godine, nakon što su borbe s egipatskim Mamelucima i drugim, većinom muslimanskim Mongolima bitno oslabile njegovu državu. Razaranje Bagdada i pobjeda Mameluka rezultirali su time da je Egipat postao vodeća država arapskog svijeta. Zanimljivo je da je blizu kraja života Hulagu-kan prihvatio budističku vjeru, no njegovi su nasljednici kasnije prešli na islam.


Komentari