Na današnji dan

Hugh Grosvenor – prvi vojvoda od Westminstera i vlasnik golemog dijela Londona – 1825.

Titula vojvoda od Westminstera dobila je naziv po londonskom Westminsteru, u kojem se nalazi zgrada britanskog parlamenta.

Dana 13. listopada 1825. godine rođen je britanski aristokrat Hugh Grosvenor, prvi vojvoda od Westminstera. Bio je jedan od najbogatijih ljudi svoga vremena u Velikoj Britaniji, osobito zahvaljujući svojim golemim zemljišnim posjedima u blizini središta Londona. Naime, Hugh Grosvenor posjedovao je velike dijelove londonskih četvrti Mayfair i Belgravia, koje su prerasle u elitne dijelove te britanske metropole. U trenutku smrti vojvoda od Westminstera bio je vjerojatno najbogatiji Britanac, a njegovo naslijeđe i danas je basnoslovno veliko. Posjeduje ga današnji vojvoda od Westminstera – milijarder Gerald Grosvenor – praunuk prvog vojvode.

Hugh Grosvenor potjecao je iz obitelji Grosvenor, koja je barunsku titulu tj. naslov lorda držala od 1761. godine. Godine 1784. dobili su titulu grofa (earla) Grosvenora i lorda Belgravea. Hugh Grosvenor rođen je upravo kao lord Belgrave, 1845. postao je grof Grosvenor, 1869. markiz od Westminstera, a 1874. godine konačno i vojvoda od Westminstera. Napomenimo, vojvodska je titula najviša aristokratska titula u Velikoj Britaniji.

Titula vojvode od Westminstera dobila je naziv po londonskom Westminsteru, u kojem se nalazi zgrada britanskog parlamenta, kao i znamenita Westminsterska opatija (engl. Westminster Abbey).

Osim golemih dijelova Londona, posjedovao je i veliki dvorac Eaton Hall u grofoviji Cheshire, nedaleko od granice Engleske i Walesa. Mnoge elitne lokacije u današnjem Londonu dobile su nazive po obiteljskim posjedima vojvode od Westminstera. Primjerice, luksuzna londonska četvrt Belgravia dobila je ime po tituli lord Belgrave, koju je i vojvoda svojedobno nosio. Ta je, pak, titula nazvana po mjestu Belgrave u spomenutoj grofoviji Cheshire, gdje je obitelj Grosvenor imala posjede. Niz trgova u Londonu povezan je također s vojvodinom obitelji: npr. Belgrave Square, Eaton Square, Chester Square i Grosvenor Square.


Komentari