Na današnji dan

Hu Jintao postao kineskim liderom – 2004.

Za razliku od prijašnjih lidera, on je bio prvi koji nije imao revolucionarno iskustvo, pa je predstavljao prijelaz s tradicionalnih komunističkih vođa prema pragmatičnim tehnokratima.

Dana 19. rujna 2004. godine dovršen je prijelaz vlasti s prethodnog kineskog vođeJiang Zeminana novog lideraHu Jintaoa. Na taj je dan Jiang Zemin dao ostavku na posljednju stranačku poziciju, onu predsjedavajućeg Središnje vojne komisije Komunističke partije Kine. Hu Jintao je tako postao peti po redu kineski lider, nakon Mao Zedonga, Hua Guofenga, Deng Xiaopinga i Jiang Zemina. 

Za razliku od prijašnjih lidera, on je bio prvi koji nije imao revolucionarno iskustvo, pa je predstavljao prijelaz s tradicionalnih komunističkih vođa prema pragmatičnim tehnokratima. Hu Jintao je držao praktički sve najviše položaje u kineskom komunističkom sustavu: predsjednika države, predsjedavajućeg Centralnog komiteta i predsjedavajućeg Središnje vojne komisije tj. vrhovnog zapovjednika vojske. Umirovljen je 2013. godine, a naslijedio ga je Xi Jinping.

Komentari