Na današnji dan

Hrvatsko-ugarski kralj Ludovik Anžuvinac – najmoćniji vladar u Europi svog doba – 1382.

Ludovikova vlast prostirala od Jadranskog do Crnog mora, a na sjeveru su njegovi poljski teritoriji gotovo dosezali Baltičko more. 

Dana 10. rujna 1382. godine umro je hrvatsko-ugarski kralj Ludovik Anžuvinac. U trenutku smrti bio je vjerojatno najmoćniji vladar u cijeloj Europi, moćniji od tadašnjeg engleskog kralja Rikarda II. iz dinastije Plantagenet ili francuskog kralja Karla VI. iz dinastije Valois. Puni vladarski naslov Ludovika Anžuvinca glasio je na latinskom jeziku: Ludovicus, Dei gratia rex Hungariae, Poloniae, Dalmatiae, Croatiae, Ramae, Serviae, Galliciae, Lodomeriae, Cumaniae, Bulgariaeque Princeps Salernitanus et honoris Montis S. Angeli Dominus (Ludovik, milošću Božjom kralj Ugarske, Poljske, Dalmacije, Hrvatske, Rame, Srbije, Galicije, Vladimirije, Kumanije, Bugarske, knez Salerna i počasni gospodar Monte Sant’Angela).

Ludovik Anžuvinac preminuo je u 57. godini života u Trnavi, na području današnje Slovačke (nekoć je taj kraj pripadao Ugarskom Kraljevstvu, a Trnava je nosila naziv Nagyszombat). Osim spomenutih kraljevskih titula koje je nosio, Ludovik Anžuvinac vladao je nad još nizom teritorija, koje je osvojio oružjem ili ih je doveo pod vazalni odnos. Među takvim su teritorijima bile Vlaška i Moldavija u današnjoj Rumunjskoj, tako da se Ludovikova vlast prostirala od Jadranskog do Crnog mora, a na sjeveru su njegovi poljski teritoriji gotovo dosezali Baltičko more. Dapače, vojnom je silom Ludovik zauzeo u jednom trenutku čak i Napuljsko Kraljevstvo u južnoj Italiji.

Komentari