Na današnji dan

Hrvatsko-ugarski kralj Ladislav V. Posmrtni (1440.)

Dana 22. veljače 1440. rođen je kralj Ladislav V. Posmrtni, pripadnik dinastije Habsburg. Bio je vladar Austrije, Ugarske, Hrvatske i Češke. Kraljevstva je Ladislavu ostavio otac još kad je bio u majčinoj utrobi. Naime, Ladislavov je otac – Albert Habsburški – umro gotovo četiri mjeseca prije nego mu se sin rodio. Zbog toga je Ladislav dobio nadimak Posmrtni (lat. Postumus), koji se često dodjeljivao djeci rođenoj tek nakon očeve smrti.

Ladislav V. Posmrtni rodio se u Komáromu na teritoriju današnje Slovačke (nekoć je to područje pripadalo sjevernoj Ugarskoj). Majka mu je bila izrazito visokog podrijetla. Naime, bila je jedino dijete nekoć moćnog cara Žigmunda Luksemburškog. Budući da je Ladislav bio jedini sin, on je ujedno bio i jedini Žigmundov unuk. Radilo se o golemom potencijalnom naslijeđu.

Za kralja Ugarske i Hrvatske okrunjen je Ladislav već kao tromjesečna beba. Za tu je krunidbu upotrijebljena znamenita kruna sv. Stjepana, poznata i kao Sveta kruna. Krunidba je obavljena u Stolnom Biogradu (mađ. Székesfehérváru), tradicionalnom mjestu krunidbe ugarskih kraljeva. Ladislav V. Posmrtni umro je već u dobi od 17 godina, a nakon njega za kralja u Ugarskoj i Hrvatskoj izabran je Matija Korvin. Uzrok Ladislavove rane smrti bila je vjerojatno neka bolest (kuga ili leukemija), premda se smatralo da je otrovan.


Komentari