Na današnji dan

Hrvatsko-ugarski kralj koji je u mladosti vladao kao namjesnik u Španjolskoj – 1527.

Maksimilijan se oženio u španjolskom gradu Valladolidu svojom bliskom rođakinjom Marijom Habsburškom, sestrom španjolskog kralja Filipa II. 

Dana 31. srpnja 1527. godine rođen je Maksimilijan II. Habsburški, car Svetog Rimskog Carstva, kralj Hrvatske, Ugarske i Češke te vladar austrijskih zemalja. Maksimilijan II. rođen je u Beču ubrzo nakon što su njegovog oca Ferdinanda Habsburškog hrvatski staleži izabrali za svoga kralja. Car i kralj Ferdinand imao je čak 15-oro djece, no upravo je Maksimilijan II. bio njegov najstariji sin, a time i nasljednik.

Maksimilijan se oženio u španjolskom gradu Valladolidu svojom bliskom rođakinjom Marijom Habsburškom, koja je bila kći njegova strica, cara Karla V., a time i sestra španjolskog kralja Filipa II. (vladara golemih kolonijalnih posjeda u Srednjoj i Južnoj Americi). Zanimljivo je da su upravo Maksimilijan i Marija preuzimali namjesništvo (regentstvo) nad Španjolskom i njenim podložnim zemljama u trenucima kad je Filip II. bio odsutan. U to su vrijeme Maksimilijan i Marija bili u svojim ranim dvadesetim godinama, a doista su boravili u Španjolskoj. Ondje je Maksimilijan oslovljavan kao austrijski nadvojvoda. Sa suprugom se zatim doselio u Beč, a od 1562. godine preuzimao je sve više očevih naslova (prvo naslov češkog kralja, zatim naslov kralja Rimljana pa naslov ugarsko-hrvatskog kralja itd.).

Punu je vlast nad svim svojim zemljama preuzeo Maksimilijan II. tek nakon očeve smrti 1564. godine. Poživio je zatim još 12 godina kao vladar, a preminuo je u Regensburgu 1576. godine, u dobi od 49 godina.


Komentari