Na današnji dan

Hrvatsko podrijetlo budućeg vladara države Liechtenstein – 1968.

Princ Alios od Liechtensteina potomak je slavnog hrvatskog bana Tome Erdödyja, koji je porazio Turke Osmanlije kod Siska 1593. godine. Dapače, Alois se 1993. godine oženio princezom Sofijom, koja je unuka grofice Marije Drašković od Trakošćana.

Dana 11. lipnja 1968. godine rođen je princ koji bi u budućnosti trebao postati vladajući knez Liechtensteina. Ime mu je Alois, a danas nosi titulu nasljedni princ od Liechtensteina (njem. Erbprinz von und zu Liechtenstein), a ujedno je i regent te države tj. zamjenik kneza (njem. Stellvertreter des Fürsten).

Liechtenstein je jedna od najmanjih država na svijetu. Obuhvaća oko 160 kvadratnih kilometara alpskog područja između Austrije i Švicarske. Površinom otprilike odgovara Sesvetama kraj Zagreba. Liechtenstein ima oko 36.000 stanovnika, što je čak znatno manje od Sesveta, a otprilike kao zagrebačka gradska četvrt Donja Dubrava. Liechtenstein nije član EU, a ima najmanji vanjski dug na svijetu i najviši BDP po glavi stanovnika. 

Za princa Aloisa zanimljivo je da po jednoj liniji potječe od hrvatske grofovske obitelji Erdödy. Dapače, princ je potomak slavnog hrvatskog bana Tome Erdödyja, koji je porazio Turke Osmanlije kod Siska 1593. godine. Alois se 1993. godine oženio princezom Sofijom od Bavarske, koja je unuka grofice Marije Drašković od Trakošćana. Dakako, obitelj Drašković jedna je od najpoznatijih u hrvatskoj povijesti, a po toj liniji budući vladari Liechtensteina također će imati krvi grofova Drašković.

Dodajmo još da su i princ Alois i njegova supruga potomci poznate kneževske i grofovske obitelji Festetics de Tolna. Ta se obitelj obogatila u Ugarskoj, a zapravo je podrijetlom bila iz hrvatskog Turopolja pokraj Zagreba. Aloisova supruga Sofija ujedno je i nasljednica jakobitskog naslijeđa britanske krune, pa će ono u budućnosti također prijeći na kuću Liechtenstein.


Komentari