Na današnji dan

Hrvatsko planinarsko društvo – jedno od najstarijih (1874.)

Hrvatsko planinarsko društvo osnovano je 15. listopada 1874. godine u Zagrebu, samo sedamnaest godina nakon osnutka prvog planinarskog društva na čitavom svijetu (u Londonu). Osnovano je na inicijativu Đure Pilara, poznatog znanstvenika i svojedobno rektora Sveučilišta u Zagrebu, i Bude Budisavljevića, velikog župana u Zagrebu i Gospiću. Osnivači i prvi članovi planinarskog društva bili znameniti znanstvenici i kulturni radnici. Tako je prvi predsjednik HPD-a bio dr. Josip Kalasancije Schlosser (liječnik, botaničar, entomolog). Spomenimo još neke znamenite članove: Ljudevit Vukotinović (geolog i književnik), Spiridon Brusina (zoolog), Mijo Kišpatić (mineralog) i August Šenoa (književnik).

Prvi skupni izlet organiziran je u svibnju iduće godine na Oštrc i Okićku Plješivicu. Godine 1877. na vrhu zagrebačke Medvednice – Sljemenu –društvo je podiglo drveni vidikovac,koji je kasnije zamijenjen željeznom konstrukcijom, a godinu dana kasnije podignuto je iprvo planinarsko sklonište. Sljedećih godina obavljeno je prvo stručno markiranje (označivanje) planinarskih putova i staza, uređeni su izvori te podignuto sklonište Kraljičin zdenac pod Medvedgradom. 

Spomenica Društva iz 1884. prva je planinarska knjiga uHrvatskoj, 1898. počelo je izlaziti društveno glasilo Hrvatski planinar. Osnutkom Društva udareni su temelji i speleologiji, Gorskoj službi spašavanja, vodičkoj službi te alpinizmu (prva sekcija 1935).

Krajem 19. stoljeća  osnovane su prve planinarske podružnice u Delnicama, Vrbovskom, Gospiću, Karlovcu, Krapini, Ivancu, Križevcima i Požegi. Društvo je djelovalo do 1945. godine, a današnji pravni nasljednik mu je Hrvatski planinarski savez.


piše: Dražen Krajcar 

Komentari