Na današnji dan

Hrvatski slikar grof Ferdinand Kulmer (1925.)

Dana 29. siječnja 1925. godine rođen je hrvatski slikar Ferdinand Kulmer u gradiću Cap Martin na francuskoj Azurnoj obali. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti (ALU) u Zagrebu, gdje je 1964. postao docent, a 1969. godine i izvanredni profesor. Od 1975. do 1990. godine bio je redovni profesor na ALU. Godine 1985. Ferdinand Kulmer izabran je za izvanrednog člana, a 1991. i za redovnog člana HAZU-a.

Nakon kraće faze slikanja stiliziranih figuralnih motiva, od 1957. počelo je apstraktno razdoblje da bi nakon dvadesetak godina ponovno promijenio svoj slikarski izraz. Njegova su djela postizala vrlo visoke cijene u Europi. Kulmerovo djelo Smeđa slika (1960.) nalazi se u prestižnoj kolekciji Galerije Tate u Londonu. Izradio je kostimografiju i scenografiju za film Seljačka buna (1974). Ferdinand Kulmer umro je u Zagrebu 1998. godine. Pokopan je u grobnici barunske i grofovske obitelji Kulmer kod crkve sv. Mirka u Šestinama.
Potjecao je iz nekoć bogate grofovske obitelji Kulmer, koja je imala nekoliko dvoraca u Hrvatskoj. Grofovi Kulmer svojedobno su posjedovali dvorce u Šestinama, Cerniku, Popovcu i Bračku. Jedno vrijeme bili su vlasnici nekadašnjih utvrđenih gradova Samobora i Medvedgrada. Osobito je zanimljiv bio posjed obitelji Kulmer pokraj Zagreba, koji je obuhvaćao Medvedgrad i Šestine te gotovo 1000 hektara zemljišta.

Nakon Drugog svjetskog rata nacionalizirana su gotova sva imanja obitelji Kulmer. Ivica Todorić dvorac je kupio 1999. i registrirao ga kao hotel. Nasljednica Barbara Kulmer traži povrat imovine, a slučaj je završio na Vrhovnom sudu.


Komentari