Na današnji dan

Hrvatski kralj Žigmund Luksemburški – srednjovjekovni predak posljednjeg ruskog cara – 1437.

Žigmund je bio kralj Hrvatsko-Ugarskog Kraljevstva u srednjem vijeku. Jedino dijete bila mu je kći iz braka s Barbarom Celjskom, no ipak je njegovo potomstvo kasnije postalo vrlo brojno.

Dana 9. prosinca 1437. godine umro je car Žigmund Luksemburški, jedan od najzanimljivijih srednjovjekovnih hrvatsko-ugarskih vladara. Naime, Žigmund je bio i kralj Hrvatsko-Ugarskog Kraljevstva uz to što je bio car Svetog Rimskog Carstva. Dapače, bio je i kralj Češke, knez izbornik Brandenburga itd.

Žigmund Luksemburški doživio je čak 70. godinu života, što je bila nemala starost u srednjem vijeku. Umro je u gradu zvanom Znojmo, koji se nalazi u južnoj Moravskoj (danas dio Republike Češke), na važnom putu između Beča i Praga. Zanimljivo je da je Znojmo danas samo oko sedam kilometara udaljeno od austrijsko-češke granice.

Manje je poznato da je Žigmund bio zapravo posljednji muški član dinastije Luksemburg tj. da je ta dinastije s njime izumrla u muškom koljenu. Žigmund je imao samo jedno dijete – kći Elizabetu – koja je trebala naslijediti goleme posjede. Danas Žigmund ima mnogo potomaka, unatoč tome što je imao samo jednu kćer. Čak je i posljednji ruski car Nikolaj II., kojeg su ubili boljševici nakon Oktobarske revolucije, bio Žigmundov potomak.


Komentari