Select your Top Menu from wp menus

12.12.

Hrvatski književnik koji se oženio zabranjenom djevojkom (1861.)

Hrvatski književnik koji se oženio zabranjenom djevojkom (1861.)

Dana 12. prosinca 1861. godine rođen je u selu Valentinovo, u Hrvatskom zagorju, književnik Janko Leskovar. Školovao se za učitelja, a nakon završetka naobrazbe počeo je raditi kao učitelj po školama diljem Hrvatske. Prvo radno mjesto bilo mu je u Valpovu, gdje se nalazio dvorac i veleposjed bogate barunske obitelji Prandau, za koju je i radio. Ondje se Leskovar upoznao s lokalnom djevojkom Terezijom. Ona je bila razmjerno niska podrijetla, a barun Prandau nije odobravao tu vezu. Ipak, Leskovar se oženio Terezijom, a zbog toga je izbio sukob između njega i baruna.

Književne radove Leskovar je objavljivao samo tijekom 15-ak godina, a u njima je bio zaokupljen psihološkom analizom likova naglašeno nezainteresiranih ili nesposobnih za životnu borbu. U književnosti se javio kao tridesetogodišnjak svojom novelom Misao na vječnost, nakon koje objavljuje još dvije pripovijesti – Katastrofa i Poslije nesreće. Kasnije piše i svoje jedine romane – Propali dvori, Sjene ljubavi te pripovijest Kraljica zemlje.

Leskovar je više puta mijenjao radno mjesto, radeći kao učitelj od Slavonije do Hrvatskog zagorja i Karlovca. Godine 1906. došao je u Zagreb, a zatim je od 1914. do 1949. godine većinom živio u Valentinovu, gdje je i preminuo.

Kao zanimljivost navest ćemo da se po njemu naziva tip književnog lika – leskovarac – koji obilježava junaka sklonog povratku u prošlost, stalnom razmišljanju i sjećanju na događaje koji završavaju tragično.

piše: Dražen Krajcar

Facebook Comments

Vezani članci