Na današnji dan

Hrvatski isusovački misionar u Indiji koji je bio suradnik bl. Majke Terezije – 1988.

Ante Gabrić pomagao je ljudima u bijedi. Primjerice, organizirao je rižinu banku, što je oslobađalo tamošnje stanovnike od ovisnosti o lihvarima. 

Dana 20. listopada 1988. godine umro je hrvatski katolički svećenik Ante Gabrić, poznati misionar u Indiji. U tijeku je proces njegovog proglašenja blaženim, pa otac Ante Gabrić, sukladno tome, ima naslov sluge Božjeg.

Ante Gabrić poznat je po svojoj suradnji s blaženom Majkom Terezijom, jednom od najupečatljivijih osoba 20. stoljeća. Kao svećenik isusovac, Gabrić je bio misionar u Bengalu, istom dijelu Indije u kojoj je djelovala i  Majka Terezija. Oboje su bili poznati po zadivljujućoj brizi za tamošnje ljude, bez obzira na vjeru.

Otac Gabrić pomagao je ljudima u bijedi. Primjerice, organizirao je rižinu banku, što je oslobađalo tamošnje stanovnike od ovisnosti o lihvarima. Pomagao je i udovice, koje često imaju loš status u indijskom društvu (u prošlim stoljećima udovice su često spaljivane na sprovodima svojih supruga u okviru obreda sati).


Ante Gabrić podržavao je bl. Majku Tereziju čak i u trenutcima kad su drugi sumnjali u nju. Kad je ona odlučila osnovati vlastiti red za pomaganje bolesnicima, neki su smatrali da bi “sestru Tereziju bilo najbolje neko vrijeme izbjegavati ne bi li se opametila”. Ante je na to navodno odgovorio: “Ako bi se ona trebala opametiti onda bi se prije toga Bog trebao opametiti”.

O bl. Majki Tereziji Gabrić je govorio: “Čovjek postaje drugačiji nakon susreta s Majkom Terezijom. Njezina jednostavnost, njezina živa, praktična vjera i ljubav osvajaju i mijenjaju čovjeka. I on onda želi učiniti nešto lijepo za Boga…”

Ona je, pak, opisala djelovanje Ante Gabrića riječima: “U njemu su i od njega ljudi u Bengaliji dobili Isusa. Preko njega i od njega doznali su da ih dragi Bog ljubi. Preko ljubavi oca Ante oni su doznali da su naša braća i sestre.”

Komentari