Na današnji dan

Hrvatski isusovac koji je istraživao Amazoniju (1718.)

Dana 28. listopada 1718. godine rođen je znameniti hrvatski isusovački svećenik i znanstvenik Ignacije Szentmartony. Rođen je u Kotoribi u Međimurju, u blizini današnje hrvatsko-mađarske granice. Međimurje je u to doba pripadalo Ugarskom Kraljevstvu, no većina stanovništva bila je, kao i danas, slavenskog porijekla.

Ignacije Szentmartony ušao je u Isusovački red i primio je vrlo dobro znanstveno obrazovanje. Naime, poznato je da su isusovci u to doba bili među najškolovanijim ljudima na svijetu, i to ne samo iz područja teologije, nego i iz prirodnih znanosti. 

Pater Szentmartony bavio se astronomijom i matematikom. Mnogo je putovao i bio je cijenjen po Europi, pa je u Portugalu dobio namještenje kraljevskog matematičara i astronoma. Od 1754. do 1756. godine Szentmartony je sudjelovao u portugalskoj ekspediciji u Brazilu. Naime, Brazil je u to doba bio portugalska kolonija, dapače teritorijalno najveći portugalski posjed. Ekspedicija je odvela Szentmartonyja u slabije poznate dijelove Brazila poput prašuma uz rijeku Amazonu. Kao znanstvenik, pater Szentmartony je tamo vršio izmjere pomoću kojih su ta područja kartografirana. Dospio je čak i duboko u Amazoniju, po rijeci Rio Negro, koja se nalazi u srcu južnoameričkog kontinenta.

Szentmartony se pobunio protiv lošeg postupanja kolonista prema domaćem stanovništvu zbog čega je bio izgleda sankcioniran. U to doba došlo je i do progona Isusovačkog reda, a portugalski isusovci bili su među prvima na udaru. Szentmartony je, kao i mnogi drugi isusovci, završio čak i u zatvoru. Oslobođen je na osobno inzistiranje carice i kraljice Marije Terezije. Nakon ukidanja isusovačkog reda, vratio se u domovinu – u rodno Međimurje – i umro je u 75. godini u Čakovcu.


piše: Dražen Krajcar

Komentari