Na današnji dan

Hrvatski i ugarski kralj koji je oženio bizantsku princezu – 1165.

Kralj Stjepan IV. Arpadović bio je sin srpske princeze Jelene Vukanović. Oženio se Marijom Komnenom, članicom bizantske carske dinastije, koja je prethodno bila zaručena za njemačkog cara Fridrika Barbarsossu.

Dana 11. travnja 1165. godine umro je ugarski i hrvatski kralj Stjepan IV. Arpadović. Osobito je zanimljiv po tome što je bio sin srpske princeze Jelene Vukanović. Naime, kralj Stjepan IV. bio je sin ugarskog i hrvatskog kralja Bele II. Arpadovića, koji je bio slijep (oslijepiti su ga dali po naređenju njegovog strica kralja Kolomana). Bela II. Slijepi oženio se srpskom princezom Jelenom, koja je bila kći Uroša I. Vukanovića.

Stjepan IV. oženio se Marijom Komnenom, članicom bizantske carske dinastije. Njoj je znameniti bizantski car Manuel I. Komnen bio stric, a prethodno je bila zaručena za njemačkog cara Fridrika Barbarsossu. Ipak, te su zaruke raskinute, a ona je ušla u brak sa Stjepanom IV. Zbog njegove loše vladavine i vođenja probizantske politike u zemlji je ubrzo izbilo veliko nezadovoljstvo. Kralj se obratio za pomoć svom zaštitniku caru Manuelu , a ovaj mu je poslao vojsku, kojom je Stjepan IV. suzbio nezadovoljnike.


Ipak, Stjepan IV. kao kralj je kratko vladao, jer ga je zbacio njegov nećak koji se također zvao Stjepan, pobjedivši njegove snage u bitki kod Stolnog Biofrada 1163. godine. Nakon tog poraza Stjepan IV. pobjegao je u Bizant, k  caru Manuelu I. Komnenu. Taj ga je bizantski car postavio za upravitelja na području današnjeg Zemuna u Srbiji. Odande je Stjepan IV. pokušao osvojiti ugarsko područje, ali je na kraju kod Zemuna umro 1165. godine.

Komentari