Na današnji dan

Martin Knežević – hrvatski general u službi Marije Terezije (1781.)

Dana 30. listopada 1781. umro je hrvatski general barun Martin Knežević. Bio je visoki vojni zapovjednik u službi znamenite vladarice Marije Terezije, hrvatsko-ugarske kraljice i carice Svetog Rimskog Carstva. General Knežević sudjelovao je u Ratu za austrijsko nasljeđe (od 1740. do 1748.), u kojem je Marija Terezija morala braniti svoje posjede od onih koji nisu priznali njeno nasljedno pravo, te u Sedmogodišnjem ratu (od 1756. do 1763.), koji je bio praktički prvi rat u povijesti vođen na svjetskoj razini (na bojištima od Sjeverne Amerike preko Europe pa do Indije). Većinu karijere proveo je na čelu karlovačkih husara (lake konjice).

Martin Knežević potjecao je iz Senja, a pripadao je plemićkoj obitelji koja se duže vrijeme bavila vojničkim zanimanjem (prvenstveno u obrani Habsburške Monarhije od Osmanlija). Za ratne zasluge Martinu Kneževiću dodijeljeno je znamenito odlikovanje Viteškog križa Reda Marije Terezije. Godine 1763. dobio je Knežević i titulu baruna, čime je uzdignut iz plemića u velikaša.

Čak četiri sina generala Martina Kneževića također su doprla do čina generala. Bili su to Juraj, Ivan, Petar i Vinko. Budući da se u habsburškim zemljama barunska titula u načelu nasljeđivala automatski s oca na sinove, sva ta četvorica bili su ujedno i baruni. Najmlađi Martinov sin Vinko postigao je najveću vojničku karijeru od spomenute braće. Naime, dosegao je visoki čin generala konjaništva (General der Kavallerie), koji je bio odmah ispod čina feldmaršala. Kao i ocu Martinu, dodijeljeno mu je odlikovanje Viteškog križa Reda Marije Terezije.


Komentari