Na današnji dan

Hrvatski ban ustao u obranu zemlje (1790.)

Dana 4. rujna hrvatski ban grof Ivan Nepomuk Erdödy izrekao jednu od najslavnijih rečenica iz hrvatske povijesti, ustavši u obranu političkih prava Kraljevine Hrvatske, Dalmacije i Slavonije. Tu je rečenicu izrekao na zajedničkom hrvatsko-ugarskom saboru u Požunu (danas Bratislava u Slovačkoj), kad su Mađari dali prijedlog da se mađarski jezik uvede u sve javne poslove u Hrvatskoj.

Prisjetimo se povijesnog konteksta tog vremena. Hrvatska je u to doba bila u sastavu Hrvatsko-ugarskog kraljevstva, ogromne države koja je obuhvaćala ne samo prostore današnje Hrvatske i Mađarske, nego i Slovačke, Vojvodine, velikog dijela Rumunjske, austrijskog Gradišća, pa čak i dijela današnje Ukrajine. Službeni jezik u toj državi 1790. bio je latinski, no upravo u to doba Mađari, kao vladajuća elita, počinju s pokušajima uvođena mađarskog kao jedinstvenog jezika uprave.

Hrvatska je u sklopu te velike države imala određenu autonomiju. Priznavalo joj se da je zasebna kraljevina, premda je dijelila kraljevsku krunu s Ugarskom (bila je to slavna kruna sv. Stjepana). Hrvatska je imala i vlastitog bana, koji je bio neka vrsta potkralja (prorex).

Ivan Nepomuk Erdödy pripadao je slavnoj grofovskoj obitelji Erdödy, nekad zvanoj Bakač, koja je dala kardinala Tomu Bakača (glavnog kandidata za papu 1513.) i bana Tomu Erdödyja – slavnog pobjednika na Turcima kod Siska 1593. godine. Ta je obitelj dala više banova od ijedne druge u hrvatskoj povijesti (osim možda Frankopana, ali u davna vremena). Grof Ivan Nepomuk bio je čak šesti po redu hrvatski ban iz obitelji Erdödy.

Na današnji dan taj je ban izrekao rečenicu na latinskom: “Regnum regno non praescribit leges”, što znači “Kraljevstvo kraljevstvu ne propisuje zakone.” Time se suprotstavio pokušaju Mađara za uvođenje njihovog jezika u hrvatsku upravu. Obrana je uspjela, pa je službeni jezik u Hrvatskoj ostao je nadalje latinski.


Komentari