Na današnji dan

Franjo Haller – hrvatski ban sa zadatkom suzbijanja ilirskog pokreta – 1875.

Grof Franjo Haller bio je na položaju hrvatskog bana od 1842. do 1845. godine.

Dana 05. ožujka 1875. godine umro je grof Franjo Haller, nekadašnji hrvatski ban. Zanimljivo je da je Haller rođen na području Transilvanije (Erdelja), i to u gradu Kerelőszentpálu. Kod tog se grada i danas mogu vidjeti ostaci baroknog dvorca obitelji Haller. Ta je obitelj izvorno potjecala iz Njemačke, što je vidljivo već i po njenom prezimenu, a na području Transilvanije naselila se još u srednjem vijeku.

Grof Franjo Haller bio je na položaju hrvatskog bana od 1842. do 1845. godine. Imenovan je banom nakon restauracije Zagrebačke županije kao pouzdanik bečkog dvora sa zadatkom suzbijanja ilirskog pokreta. Tako je proveo Metternichovu (dvorski i državni kancelar) zabranu ilirskog imena (1843.) te uveo pooštrenu cenzuru. Ipak na zajedničkom hrvatsko-ugarskom saboru branio je muncipalna prava Hrvatske.

Iako je nastojao smiriti sukobe narodnjaka (kako su se preimenovali Ilirci) i mađarona, za njegova banovanja došlo je do krvoprolića na Markovu trgu u Zagrebu 29. VII. 1845. (tzv. Srpanjske žrtve), nakon pobjede mađarona na izborima za skupštinu zagrebačke županije. Naime, izbori su bili lažirani te je došlo do protumađaronskih prosvjeda pri čemu je vojska zapucala na narod. Poginulo je 10 (po nekim navodima 15) ljudi a trideset ih je ranjeno.

Odgovornost za ovo krvoproliće pripisano je banu, iako za to nema dokaza, te je na vlastiti zahtjev Franjo Haller razriješen banske dužnosti. Naslijedio ga je biskup Juraj Haulik, ali kao privremeni banski namjesnik.


Komentari