Na današnji dan

Hrvatski ban grof Ignjat Gyulay (1763.)

Dana 11. rujna 1763. rođen je grof Ignjat Gyulay, hrvatski ban i habsburški vojskovođa. Već je od rođenja imao titulu grofa, koja je bila nasljedna u obitelji Gyulay. Gyulay je u mladosti postao časnik u habsburškoj vojsci i uoči izbijanja Francuske revolucije već je imao čin bojnika. Godine 1797. postao je general, a na prijelazu stoljeća i podmaršalom.

Hrvatskim banom imenovan je grof Ignjat Gyulay 1806. godine, ali je zbog velikog angažmana na bojištima tijekom Napoleonskih ratova (uključujući Talijansko ratište i znamenitu Bitku kod Leipziga) malo boravio u Hrvatskoj. U njoj su ga stoga većinom mijenjali zagrebački biskupi Maksimilijan Vrhovac i Aleksandar Alagović. Zanimljivo je da je Gyulay čak i osobno pregovarao s carem Napoleonom Bonaparteom.

Nakon završetka Napoleonskih ratova bio je grof Gyulay i predsjednik Dvorskoga ratnog vijeća, što je bila najviša vojna funkcija u Habsburškoj Monarhiji. Čast hrvatskog bana zadržao je sve do smrti 1831. tako da je ukupno na banskoj funkciji proveo 25 godina (za usporedbu, Josip Jelačić bio je hrvatski ban otprilike 11 godina).

Dobio je mnoga odlikovanja, uključujući Zapovjednički križ Reda Marije Terezije (kao i Josip Jelačić), Red Zlatnog runa i Veliki križ Reda sv. Stjepana. General grof Ignjat Gyulay pokopan je u znamenitoj zagrebačkoj crkvi sv. Katarine.


Komentari