Na današnji dan

Hrvatske veze glazbene obitelji von Trapp iz mjuzikla Moje pjesme, moji snovi – 1947.

Otac obitelji – Georg von Trapp – rođen je u Zadru, školovao se u Rijeci, a u Puli je imao vilu u današnjoj Budicinovoj ulici 11.

Dana 30. svibnja 1947. godine umro je znameniti Georg von Trapp, otac obitelji poznate iz mjuzikla Moje pjesme, moji snovi . Taj mjuzikl u kojem se zaljubljuju mlada kandidatkinja za redovnicu Maria (Julie Andrews) i Georg von Trapp (Christopher Plummer) napravljen je na bazi istinite priče. Von Trapp doista je bio udovac sa sedmero djece, jer mu je prva supruga umrla od šarlaha u svojim ranim 30-tim godinama. Von Trapp je unajmio mladu Mariju iz obližnjeg samostana da bude odgojiteljica. Njih dvoje doista su se kasnije vjenčali, a ona mu je rodila još troje djece. Tako je obitelj Trapp naposljetku imala čak desetero djece.

Trappovi su se doista bavili glazbom. Nastupali su po Europi, a kasnije i u SAD-u kad je počeo Drugi svjetski rat. U Americi su postali slavni pjevači, pa je stoga i napravljen mjuzikl prema njima. Dakako, u mjuziklu su mnogi detalji preoblikovani.

Ono što je za Hrvatsku zanimljivo jest činjenica da je Georg von Trapp rođen u Zadru, da se školovao u Rijeci i da je živio u Puli. Naime, bio je austrougarski časnik u ratnoj mornarici, a Pula je bila zapovjedno središte čitave austrougarske flote. Dapače, von Trapp je bio podmornički časnik s činom Korvettenkapitäna, a u Puli je imao vilu u današnjoj Budicinovoj ulici 11. U blizini je bila i vila znamenitog admirala Miklosa Horthyja, posljednjeg zapovjednika Austrougarske mornarice i dugogodišnjeg mađarskog državnog poglavara.


Komentari