Na današnji dan

Hrvatska posljednji put ušla u sastav carstva (1804.)

Dana 11. kolovoza 1804. proglasio se Franjo iz dinastije Habsburg-Lorraine prvim carem Austrijskog Carstva. To novo carstvo obuhvatilo je velik prostor od oko 700.000 četvornih kilometara, a u njemu se našla i Hrvatska, zajedno s Ugarskom, Češkom i mnogim drugim habsburškim zemljama.

Car Franjo bio je unuk poznate vladarice Marije Terezije, a u to vrijeme još je uvijek nosio i titulu cara Svetog Rimskog Carstva (ponekad nazivanog i Rimsko-Njemačko Carstvo). Naime, kod Franje je postojala opravdana bojazan da će njegova dotadašnja titula cara Svetog Rimskog Carstva uskoro postati neodrživa, zbog francuskog prodora u njemačke zemlje. To se doista i dogodilo, jer je Sveto Rimsko Carstvo ugašeno dvije godine kasnije.

Austrijsko Carstvo posljednje je koje je obuhvatilo hrvatske zemlje. Prethodno su na hrvatskim područjima vladali antički rimski carevi, zatim bizantski carevi, franački carevi, spomenuti carevi Svetog Rimskog Carstva te Napoleon kao car Francuza. Posljednji vladajući austrijski car bio je Karlo Habsburški (do 1918. godine).

Komentari