Na današnji dan

Hrvatska pobjeda nad Osmanlijama kod Siska – 1593.

Pred samu bitku Hasan-paša je neoprezno postavio svoju vojsku u loš taktički položaj, tako da joj je rijeka Kupa bila iza leđa.

Najslavnija hrvatska pobjeda nad Osmanlijama dogodila se 22. lipnja 1593. godine kod Siska. Napad na sisačku utvrdu započeo je sedam dana ranije, a bio je treći u nizu kojim su osmanske snage, predvođene Hasan-pašom Predojevićem, pokušale zauzeti ovu trateški važnu obrambenu točku. Naime, osvajanjem utvrde, koja se nalazila u posjedu Zagrebčkog kaptola, Osmanlije bi imale otvorn put za pljačku u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Kranjskoj, Štajerskoj i ostalim habsburškim zemljama. 

Nakon što je osvojio kaštel Drenčine Predojević je s golemom vojskom (oko 9.000 ljudi) opsjeo sisačku utvrdu, u kojoj je bila smještena posada od 300 vojnika, kojima su zapovijedali zagrebački kanonici Blaž Đurak i Matija Fintić. U pomoć utvrdi priskočila je združena vojska hrvatskog bana Tome Erdödyja i austrijskih zapovjednika Eggenberga i Auersperga, s oko 4.500 vojinika.

Pred samu bitku Hasan-paša je neoprezno postavio svoju vojsku u loš taktički položaj, tako da joj je rijeka Kupa bila iza leđa. Kad je kršćanska vojska iznenadnim jurišem uspjela potisnuti Osmanlije, ovi su se dali u bijeg i velikim dijelom utopili u Kupi, zajedno sa Hasan-pašom Predojevićem.

Pobjeda nad osmanskim snagama glasno je odjeknula u Europi. Papa Klement VIII. poslao je Tomi Erdödyju pohvalno pismo, a pohvalio ga je i moćni španjolski kralj Filip II. Za nagradu, Toma je imenovan vitezom Reda sv. Otkupitelja.


piše: Dražen Krajcar

Komentari