Na današnji dan

Hrvatska i ugarska kruna vraćena u Mađarsku (1978.)

Kruna sv. Stjepana stoljećima je bila simbol Ugarskog Kraljevstva, ali i hrvatske državnosti, jer su se njome krunili zajednički ugarsko-hrvatski vladari. Zanimljiva je njena sudbina nakon Drugog svjetskog rata.

Naime, da ne bi pala u sovjetske ruke (Sovjeti su krajem rata okupirali Mađarsku, koja se borila na strani Osovine), jedan mađarski general predao ju je američkoj vojsci. Amerikanci su je poslali u SAD i čuvali u poznatom skladištu zlata Fort Knox, gdje su se nalazile i američke zlatne rezerve. Predsjednik Jimmy Carter odlučio je vratiti krunu mađarskom narodu.

Dana 6. siječnja 1978. stiglo je američko izaslanstvo predvođeno državnim tajnikom Cyrusom Vanceom u Mađarsku i predalo joj krunu. U izaslanstvu je bio i američki nobelovac mađarskog porijekla Albert Szent-Györgyi, poznat po znanstvenim otkrićima vezanim uz vitamin C). Analizom je ustanovljeno da gornji i donji dio krune ne potječu iz istog razdoblja, ali su oba dijela definitivno mađarskog porijekla.

Kruna je od 2000. s drugim kraljevskim insignijama (žezlom, zlatnom jabukom i mačem) izložena u zgradi Mađarskog parlamenta gdje se može vidjetii danas.


Komentari