Na današnji dan

Hrvat koji je postao američki guverner – 1995.

Guverner Rudy Perpich rođen je u Minnesoti, no i otac i majka bili su mu hrvatskog porijekla. U djetinjstvu je prvo naučio govoriti hrvatski jezik, a engleski je naučio tek nakon što je krenuo u školu.

Dana 21. rujna 1995. godine umro je jedan od najpoznatijih američkih političara hrvatskog podrijetla. Bio je to znameniti Rudy Perpich, čiji je otac Anton Prpić emigrirao iz Hrvatske u SAD, točnije u državu Minnesotu, gdje se zaposlio kao rudar u gorju Mesabi (najveće američko nalazište željezne rude, nedaleko od kanadske granice).

Rudy Perpich rođen je 1928. u Minnesoti u blizini rudarskog gradića Hibbinga, koji je poznat po tome što se tamo nalazi najveći površinski kop željezne rude u svijetu. Perpicheva majka bila je također hrvatskog porijekla kao i otac, pa je Rudy u djetinjstvu prvo naučio govoriti hrvatski jezik. Engleski je naučio tek nakon što je krenuo u školu. Rudy se školovao za zubara i nakon diplomiranja zaposlio se u Hibbingu kao zubar.

U politiku je ušao s 27 godina, najprije djelujući u školskom odboru, a kasnije u senatu Minnesote. Godine 1976. Rudy je postao guvernerom Minnesote, prvim i jedinim rimokatolikom na tom položaju. Bio je i prvi stanovnik rudarskog gorja na položaju guvernera.

Rudy Perpich na poziciji guvernera Minnesote bio je ukupno oko 10 godina. Postao je širom SAD-a poznat po svom živopisnom nastupanju u politici. Kao guverner proputovao je mnoge strane države. Ugostio je u Minnesoti čak i sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova, kao i hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, promičući tako međunarodnu ulogu Minnesote. Imao je zanimljive ideje, primjerice da se proda guvernerova palača radi rezanja troškova ili da se napravi tvornica kineskih štapića u sjevernoj Minnesoti. Donirao je svojih vlastitih 25.000 dolara za promicanje kulture boćanja u toj državi.


Nakon guvernerskog mandata, Perpich je jedno vrijeme bio u Zagrebu, u doba formiranja nove hrvatske države. Umro je u dobi od 67 godina u Minnesoti.

Komentari