Na današnji dan

Howard Hughes zamalo poginuo upravljajući eksperimentalnim zrakoplovom – 1946.

Zrakoplov XF-11 bio je na neki način vrhunac tadašnje tehnologije. Pokretala su ga dva izrazito snažna motora, svaki s čak 28 cilindara i zvjezdaste konstrukcije. Svaki je motor imao čak 71.490 kubičnih centimetara i 3.000 konjskih snaga, a opremljen je bio i kompresorom i turbo-punjačem.

Sedmoga srpnja 1946. godine znameniti američki multimilijunaš i zrakoplovni entuzijast Howard Hughes zamalo je poginuo upravljajući eksperimentalnim zrakoplovom XF-11 na testnom letu. Taj je događaj prikazan i u Oscarima nagrađenom filmu Avijatičar (engl. The Aviator) iz 2004. godine s Leonardom DiCaprijem u ulozi Howarda Hughesa.

Nesreća se dogodila upravo pri prvom testnom letu zrakoplova. Howard Hughes osobno je pilotirao, poletjevši s piste koja je pripadala njegovoj tvornici zrakoplova kod Los Angelesa u Kaliforniji. Zrakoplov XF-11 bio je na neki način vrhunac tadašnje tehnologije. Pokretala su ga dva izrazito snažna motora, svaki s čak 28 cilindara. Ti motori zvjezdaste konstrukcije bili su vrhunski plod razvoja klipnih motora tijekom proteklog razdoblja Drugog svjetskog rata (bila je to 1946. godina). Svaki je motor imao čak 71.490 kubičnih centimetara i 3.000 konjskih snaga, a opremljen je bio i kompresorom (engl. supercharger) i turbo-punjačem (engl. turbocharger). Isti je tip motora pokretao i mnogo teži bombarder B-50 Supertvrđava (engl. Superfortress).

Howard Hughes poletio je s XF-11 pokraj Los Angelesa, otprilike između centra grada i Santa Monice. Kad se već namjeravao vratiti, jedan od dvostrukih kontrarotirajućih propelera prestao je raditi. Upravljanje avionom postalo je jako otežano zbog otpora nefunkcionirajućeg propelera. Hughes je želio spasiti 8 milijuna dolara vrijedan zrakoplov pa je pokušao sletjeti na ravninu u sklopu Los Angeles Country Cluba (mogao je izgleda iskočiti padobranom, no to bi ugrozilo i ljude na tlu).

Nažalost, slijetanje mu nije uspjelo pa je umjesto na golf terenu završio u kućama obližnje četvrti Beverly Hills. Pogodio je tri kuće, pri čemu je jedna gotovo potpuno uništena. Hughes je pri padu slomio šest rebara i ključnu kost, te zadobio opekotine trećeg stupnja. Dobio je i ožiljak iznad usana, zbog kojeg je kasnije nosio brkove.


Komentari