Na današnji dan

Howard Hughes – redatelj, pilot, producent, tajkun, konstruktor, paranoik… – 1976.

Iza njega je ostalo bogatstvo od 2,5 milijardi dolara, oko kojeg je nastao spor. Ispalo je da su Hughesovu oporuku falsificirali mormoni s kojima se zbližio pred smrt.

Slavni kontroverzni bogataš Howard Hughes umro je petog travnja 1976. godine tijekom leta zrakoplovom. Taj čovjek, koji je ostao zapamćen kao redatelj, pilot, filmski producent i poslovni tajkun, imao je tijekom života teških psihičkih i fizičkih problema.

Hughes je bio jedan od najbogatijih ljudi na svijetu. Njegovi roditelji umrli su prije nego je navršio 19 godina. Naslijedio je znatno bogatstvo i uvećao ga svojim ulaganjima. Financirao je snimanje skupih i kontroverznih filmova, koji su čak osvajali Oskare, a u kojima su znale nastupati cijele flote od stotinjak aviona. Hughes je konstruirao nove tipove zrakoplova i sam njima letio na pokusnim letovima. Oborio je nekoliko svjetskih rekorda u brzini leta avionom. Poznat je i po tome što je sagradio avion s najvećim rasponom krila u povijesti – H-4 Hercules s čak osam motora.

Izgleda da je Hughes patio od opsesivno-kompulzivnog poremećaja koji ga je prisilio da se sve više povlači iz svijeta. Zatvarao bi se u hotelsku sobu i gledao filmove. Jedan te isti film znao je pogledati 150 puta zaredom. Bojao se bakterija pa je predmete doticao samo pomoću maramica. U zadnje vrijeme života okružio se mormonima (pripadnicima Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana), jer je jedino u njih imao povjerenja, premda sam nije bio mormon.


Nakon što je umro, iza njega je ostalo bogatstvo od 2,5 milijardi dolara. Mormoni iz Salt Lake Cityja iznijeli su na svjetlo dana njegovu oporuku u kojoj je dao 1,56 milijardi dolara njihovim raznim dobrotvornim organizacijama. Međutim, na sudu je ta oporuka proglašena falsifikatom, pa su ogromnu Hughesovu imovinu naslijedili njegovi rođaci, njih dvadeset i dvoje.

Komentari