Na današnji dan

Horatia Nelson – jedina preživjela kći znamenitog admirala Nelsona – 1801.

Horatia Nelson kneeling before her father's (imaginary) tomb *oil on canvas *160.4 x 136 cm *after 1807

Admiral Nelson izrazito je bio naklonjen svojoj kćeri. U trenutku kad je umro kao junak kod Trafalgara imala je Horatia samo četiri i pol godine.

Na današnji dan 1801. godine rođena je Horatia Nelson, jedino dijete britanskog admirala Horatia Nelsona koje je preivjelo djetinjstvo (rodila mu se još jedna kći, no umrla je već nakon nekoliko tjedana). Dakako, upadljivo je da su admiral i njegova kći imali gotovo jednako ime. Po godini rođenja (1801.) bila je Horatia Nelson vršnjakinja hrvatskog bana Josipa Jelačića.

Admiral Nelson izrazito je bio naklonjen svojoj kćeri, kao i njenoj majci Emmi (umirući kod Trafalgara, na posljednjem izdisaju, zamolio je svog prijatelja kapetana Hardyja da se pobrine za nju). U trenutku kad je admiral umro imala je Horatia samo četiri i pol godine.

Horatia Nelson udala se za Philipa Warda, anglikanskog svećenika, kojem su i otac i djed također bili anglikanski svećenici. Zanimljivo je da je Horatia svom suprugu rodila čak desetero djece – sedam dječaka i tri djevojčice (ta su djeca bili admiralovi unuci i unuke). Najstariji od sinova nosio je ime Horatio (Horace) Nelson Ward.


Horatia je poživjela sve do 1881. godine, a umrla je u dobi od 80 godina u vili Beaufort u Pinneru pokraj Londona. Zanimljivo je da je desetero njene djece imalo mnogo potomaka pa admiral Nelson danas ima brojno potomstvo.

Komentari