Na današnji dan

Horace Walpole – obnovitelj gotičke umjetnosti u Europi (1717.)

Dana 24. rujna 1717. rođen je Horace Walpole, britanski aristokrat i književnik. Bio je sin prvog premijera u britanskoj povijesti, Roberta Walpolea, moćnog i bogatog političara. Horace se rodio u Londonu nekolikog godina prije nego mu je otac postao premijerom, a školovao se na uglednim učilištima u Etonu i Cambridgeu, ali nikad nije završio studij. Imao je povlašten položaj u društvu kao sin premijera (otac mu je na položaju šefa vlade bio tijekom čak 20 godina, duže od bilo kojeg drugog premijera u britanskoj povijesti i tijekom gotovo čitave Horaceove mladosti).

Za povijesni je razvoj engleskog društva Horace Walpole je važan zbog obnove interesa za gotiku. Naime, napisao je roman Dvorac Otranto, djelo koje neki smatraju prvim primjerom tzv. gotičke književnosti u povijesti. Time je postao začetnikom kasnijeg vrlo jakog književnog pravca koji je iznjedrio mnoga djela u engleskoj književnosti i književnosti ostatka svijeta. Horace Walpole sagradio je neogotički dvorac na lokaciji Strawberry Hill pokraj Londona. Taj dvorac može se vidjeti i danas, a nalazi se samo dvjestotinjak metara od rijeke Temze, između palače Hampton court i Kraljevskog botaničkog vrta.

Horace Walpole preminuo je 1797. u Londonu, u 80. godini. U stoljeću nakon Walpoleove smrti neogotička arhitektura doživjela je golem procvat i proširila se po većem dijelu Europe (i zagrebačka katedrala u drugoj polovini 19. stoljeća obnovljena je u neogotičkom stilu).

Komentari