Na današnji dan

Ho Ši Min – vijetnamski komunistički vođa koji nije doživio pobjedu nad Amerikanima – 1969.

Nakon što je 1975. vijetnamska vojska oslobodila Sajgon, glavni grad Južnog Vijetnama, taj je grad preimenovan u Ho Ši Min i danas je najveći grad na svijetu koji se zove po nekom komunističkom vođi.

Vijetnamski komunistički vođa Ho Ši Min imao je neobičan životni put u mladosti. Nakon početnog obrazovanja u rodnom Vijetnamu, odselio se u Sjedinjene Američke Države, gdje je određeno vrijeme radio kao pekar. Zatim je otišao u Englesku gdje je radio kao konobar i kuhar. Potom se odselio u Francusku, gdje je prihvatio komunizam. Bio je jedan od osnivača francuske komunističke partije 1920. godine. Proveo je dosta vremena u Moskvi, gdje se i školovao na sveučilištu, a zatim je otišao u Kinu, gdje se oženio jednom Kineskinjom. Od tamo je opet otputovao u Moskvu, a zatim na Krim, gdje se oporavljao od tuberkuloze.

Neko vrijeme živio je u Tajlandu, da bi opet otišao u Kinu gdje je uhićen u Hong Kongu. Nakon puštanja iz zatvora otišao je u Milano gdje je radio u restoranu. Na kraju je završio u Vijetnamu, kao vođa pokreta za neovisnost. Umro je 2. rujna 1969. godine, dok je Vijetnamski rat još trajao. Nakon što je 1975. vijetnamska vojska oslobodila Sajgon, glavni grad Južnog Vijetnama, taj je grad preimenovan u Ho Ši Min i danas je najveći grad na svijetu koji se zove po nekom komunističkom vođi.


Komentari