Na današnji dan

Hitlerovi Vukovi u ovčjoj koži poslani na London – 1940.

A Heinkel He 111 bomber flying over London, 1940. Since the First World War the government had feared that London would be the target of aerial bombardment. In 1938 the basement of a Whitehall building was chosen as the site for the Cabinet War Rooms

Zapovjednici njemačkih napada bili su feldmaršal Hugo Sperrle i feldmaršal Albert Kesselring.

Sedmog rujna 1940. godine u kasno poslijepodne počela su prva njemačka bombardiranja Londona u Drugom svjetskom ratu. Prvo je napadnut istočni London, tzv. East End. Naime, to je područje Londona bilo najbliže njemačkim bombarderima, a predstavljalo je i dobar vojni cilj zbog lučkih postrojenja i brodova usidrenih u londonskim dokovima na tom mjestu.

Operacija njemačkog bombardiranja zvala se na njemačkom Loge (ime povezano s božanstvom Lokijem iz mitologije) i Seeschlange (hrv. Morska zmija). Glavni zapovjednik njemačkih zračnih snaga bio je poznati Herman Göring, inače i sam zrakoplovni as iz Prvog svjetskog rata. Zanimljivo je da za bombardiranje Nijemci nisu koristili osobito teške bombardere. Korišten je Heinkel He-111, srednji bombarder, nazvan i Vuk u ovčjoj koži

Uspjeh njemačkog bombardiranja bio je na početku velik. Naime, Britance je zateklo bombardiranje civilnih ciljeva. Ubijeno je već u prvim danima oko 400 ljudi, a potopljeno je i oštećeno dosta brodova u londonskim dokovima. Zapovjednici njemačkih napada bili su feldmaršal Hugo Sperrle (nekoć zapovjednik poznate Legije Kondor u Španjolskom građanskom ratu) i feldmaršal Albert Kesselring (najodlikovaniji Hitlerov zrakoplovni feldmaršal).

Nijemci su se nadali da će sijući teror nad Londonom prisiliti Britance na predaju. No premijer Churchill, koji je došao na vlast samo 4 mjeseca ranije, bio je pretvrd orah da bi se predao. Na kraju je Hitler morao odustati i od plana invazije Britanije i od nastojanja da porazi Britaniju u zraku.


Komentari