Na današnji dan

Hitlerovi specijalci oslobodili Benita Mussolinija iz Malog Tibeta – 1943.

Nakon što je Mussolini bio smijenjen i uhićen, vlastiti su ga sunarodnjaci smjestili u zatočeništvo visoko u Apeninskom gorju – na planinu Gran Sasso.

Jedna od najpoznatijih komandoskih akcija u cijelom Drugom svjetskom ratu izvedena je 12. rujna 1943. godine. Naime, njemačke su specijalne jedinice oslobodile Benita Mussolinija iz zarobljeništva na Gran Sassu. Povijesni kontekst bio je ovakav: u ljeto 1943. godine, kad su saveznici već izvršili invaziju na Siciliju, Fašističko veliko vijeće izglasalo je nepovjerenje Benitu Mussoliniju, dotadašnjem Duceu. Talijanski je kralj zatim Mussolinija smijenio, a dao ga je i uhititi. Mussolinija su vlastiti sunarodnjaci, nakon nekoliko preseljavanja, na kraju smjestili u zatočeništvo visoko u Apeninskom gorju – na planinu Gran Sasso.

Gran Sasso najviša je planina u Apeninima. Mussolini je bio zatočen na lokaciji udaljenoj samo oko 8 kilometara od najvišeg vrha planine Gran Sasso. Taj se vrh zove Corno Grande i sa svojih 2.912 metara najviša je točka u cijeloj Italiji južno od Alpa. Mussolinija su zatvorili u lokalnom hotelu, na visoravni Campo Imperatore (najveća visoravan u Apeninima, koju nazivaju i Mali Tibet).

Nijemci su odlučili Mussolinija osloboditi iz zatočeništva. Komandosku akciju za njegovo izvlačenje naredio je sam Adolf Hitler. Za izvedbu je bio zadužen i znameniti Otto Skorzeny, najpoznatiji njemački specijalac iz Drugog svjetskog rata. O Skorzenyju spomenimo da je sudjelovao i u otmici sina mađarskog državnika Miklosa Horthyja, planiranju lova na Josipa Broza Tita, planiranju nacističke infiltracije u Iran itd.

Skorzeny je s njemačkim padobranskim specijalnim jedinicama (tzv. Fallschirmjäger jedinice) došao na područje Gran Sassa, sletjevši na planinu pomoću jedrilica. Oslobodili su Mussolinija, ukrcali ga u zrakoplov i odveli iz zatočeništva. Skorzeny je prisvojio većinu zasluga za spašavanje (bio je prikladan za propagandu zbog svog lica s ožiljkom i visine od oko 192 centimetra). Unaprijeđen je i u čin SS-Sturmbannführera.


Komentari