Na današnji dan

Južnoamerička pustolovina njemačke krstarice (1939.)

Admiral Graf Spee at the Coronation Review at Spithead 15-22 May 1937. Admiral Graf Spee represented Germany at the Spithead Naval Review, England, on the occasion of the coronation of the British King George VI.

Dana 13. prosinca 1939. dogodila se slavna pomorska bitka između nacističke Njemačke i Ujedinjene Kraljevine u južnom Atlantskom oceanu – nedaleko od južnoameričke obale. Nijemci su imali samo jedan brod – tešku krstaricu imena Admiral Graf Spee. Taj je brod bio nazvan po slavnom njemačkom admiralu Speeu iz Prvog svjetskog rata, koji je junački poginuo u bitki protiv nadmoćne britanske flote.

Brod Admiral Graf Spee sagrađen je u doba Hitlerovog nacističkog režima u Njemačkoj. Pripadao je klasi teških krstarica, a često su ga nazivali i džepni bojni brod – imao je jaki oklop i teške topove, a istovremeno je bio malih dimenzija (zbog ograničenja u veličini brodova koja su Nijemcima nametnuta nakon poraza u Prvom svjetskom ratu). Admiral Graf Spee svoje je male dimenzije nadoknađivao silno snažnim motorom od 52.050 konjskih snaga, što mu je davalo maksimalnu brzinu od gotovo 30 čvorova (oko 55 km/h). S takvom brzinom, mogao je prestići sve teže neprijateljske brodove, a istodobno je imao jače topove od bilo kojeg broda koji bi bio brz kao on.

Nijemci su poslali taj džepni bojni brod uoči Drugog svjetskog rata u južni Atlantik da tamo počne potapati strane trgovačke brodove čim rat počne. I doista, odmah nakon objave Drugog svjetskog rata, Admiral Graf Spee potopio je u kratkom vremenu devet brodova s ukupno 50.089 bruto registarskih tona. Britance je to razljutilo, pa su poslali tri krstarice da ga unište.

Britanske su krstarice presrele Admirala Grafa Speea na otvorenom moru, nekoliko stotina kilometara od južnoameričke obale. Najjači od tri britanska broda bio je HMS Exeter – teška krstarica klase York. Zanimljivo je da su Nijemci uspjeli topovima tako oštetiti tu britansku krstaricu da se morala povući iz bitke. Ipak, preostale dvije britanske krstarice HMS Ajax i HMS Achilles oštetile su njemački brod, pa se on povukao prema luci Montevideo u neutralnoj državi Urugvaju, nastojeći se na taj način spasiti.


Dvije britanske krstarice slijedile su ga. Kad je njemački kapetan Hans Langsdorff saznao da se Britanci približavaju, dao je potopiti brod da ne bi pao neprijateljima u ruke. Olupina Admirala Grafa Speea još i danas leži nekoliko kilometara ispred luke u Montevideu, a nedavno je poduzet zahvat vađenja dijelova tog broda iz mora.

Zanimljiva je slučajnost da je brod Admiral Graf Spee potopljen ne tako daleko od mjesta gdje je junački stradao u Prvom svjetskom ratu upravo čovjek po kojem je nazvan – slavni admiral grof Maximilian von Spee (poginuo je u bitki ispred argentinske obale).

Komentari