Na današnji dan

Hitlerov veliki admiral Karl Dönitz (1891.)

Dana 16. rujna 1891. godine rođen je njemački admiral Karl Dönitz, čovjek kojeg je Adolf Hitler oporučno odredio za svog nasljednika na čelnom položaju u Trećem Reichu. Naime, Hitler je pred smrt u berlinskom bunkeru izdiktirao oporuku u kojoj je odredio buduće glavne dužnosnike Reicha. Na prvo mjesto – za predsjednika Reicha – postavio je upravo admirala Karla Dönitza. Hitler je Dönitza imenovao i vrhovnim zapovjednikom svih njemačkih oružanih snaga (njem. Oberster Befehlshaber der Wehrmacht), što je bila funkcija koju je Führer za života osobno držao.

Admiral Dönitz bio je profesionalni mornarički časnik specijaliziran za podmorničko ratovanje. Još u Prvom svjetskom ratu zapovijedao je podmornicom, a smatra ga se i autorom podmorničke taktike vučjeg čopora (poznata taktika pri kojoj više podmornica zajednički napada protivnike).

Dönitz je visoko napredovao u Njemačkoj ratnoj mornarici. Postao je 1936. godine Führer der U-Boote, a 1939. godine Befehlshaber der U-Boote s činom kontraadmirala. Konačno, 1943. godine, Dönitz je unaprijeđen u najviši mogući mornarički čin – onaj Grossadmirala (hrv. veliki admiral) i dano mu je zapovjedništvom nad cijelom Njemačkom ratnom mornaricom.

Karl Dönitz bio je jedan od samo dva čovjeka koji su u doba Hitlera dobili spomenuti čin Grossadmirala (drugi je bio Erich Raeder). Napomenimo, Grossadmirali po statusu su bili ekvivalentni feldmaršalima i imali su pravo na admiralsku palicu sličnu maršalskoj palici. Dönitzova admiralska palica bila je specifična po tome što je ispod orla sa svastikom imala i malenu figuru podmornice.

Nakon rata Dönitz je osuđen na 10 godina zatvora prvenstveno zbog vođenja neograničenog podmorničkog ratovanja. Njegov branitelj na sudu vjerojatno ga je uspio spasiti od smrtne kazne jer je dokazao da su savezničke podmornice imale slične naredbe. Iako je nakon rata tvrdio da nije bio pobornik nacizma, dokumenti i korespondencija dokazuju da je čvrsto vjerovao u Hitlera te je do kraja života ostao antisemit. Poživio je do 1980. godine, a preminuo je u visokoj 90. godini u gradići Aumühle u sjevernoj Njemačkoj.


Komentari