Na današnji dan

Hitlerov specijalni vlak i kapitulacija Jugoslavije – 1941.

Donosimo Hitlerov raspored kretanja u doba napada na Jugoslaviju i njene kapitulacije.

Vojska Kraljevine Jugoslavije potpisala je bezuvjetnu kapitulaciju pred snagama Hitlerovog Trojnog pakta 17. travnja 1941. godine. Time je Adolf Hitler efektivno osvojio jugoslavensko područje i to nakon samo 11 dana ratovanja. Zanimljivo je proučiti gdje se Hitler osobno nalazio u doba napada na Jugoslaviju. Naime, on se 10. travnja, upravo na dan proglašenja NDH, uputio iz Berlina specijalnim vlakom (Sonderzug) u smjeru Jugoslavije. Prošao je kroz München i kroz veći dio Austrije te se na kraju zaustavio na željezničkoj pruzi nadomak Štajerske, svega 50-tak kilometara od Jugoslavije. Radilo se o malom mjestu imena Mönichkirchen.

Hitlerov su vlak postavili na izlazu iz željezničkog tunela kod Mönichkirchena. Ondje je bila i lokalna željeznička postaja, a u blizini i hotel imena Mönichkirchnerhof. Cijela ta lokacija poslužila je Hitleru kao sjedište stožera i ondje je ostao čak 14 dana. Za to vrijeme, upravo na današnji dan, kapitulirala je Jugoslavija. Hitlerov tamošnji stožer imao je čak i službeni naziv Führerhauptquartier Südost (hrv. Führerov glavni stožer Jugoistok).

Hitler je ondje 20. travnja proslavio 52. rođendan, pri čemu je održan koncert ispred vlaka. Zanimljivo je da su Hitlera kod Mönichkirchena došli posjetiti talijanski ministar grof Ciano, mađarski regent admiral Horthy i bugarski kralj Boris, zacijelo u pokušajima da im Hitler prepusti dijelove osvojene Jugoslavije.


Komentari