Na današnji dan

Hitlerov šef Gestapa bio je protivnik nacizma – 1900.

Neki nacisti nisu mogli vjerovati da je takav načelni protivnik nacizma mogao doći na čelo Gestapa.

Dana 28. travnja 1900. godine rođen je Hitlerov šef Gestapa Heinrich Müller. Budući da je prezime Müller (sa značenjem mlinar) vrlo često u Njemačkoj, nazivali su ga i Gestapo-Müller radi razlikovanja od drugih Müllera. Rođen je u bavarskom glavnom gradu Münchenu, a u dobi od oko 19 godina pridružio se bavarskoj policiji. Loše mišljenje o komunistima stekao je kad je svjedočio njihovom nasilju za vrijeme kratkotrajne Bavarske Sovjetske Republike. Müller je postao profesionalni policajac, a s vremenom je došao i na čelo münchenske političke policije.

Müller kao policijski sekretar (njem. Polizeisekretär) dugo vremena u načelu nije podržavao naciste. Kad su nacisti preuzimali vlast u Bavarskoj, on je savjetovao svojim nadređenima upotrebu sile protiv njih. O Hitleru je Müller svojedobno govorio kao o “imigrantskom nezaposlenom soboslikaru”.

Ipak, nakon što su nacisti došli na vlast zaposlili su Müllera kao sposobnog i nemilosrdnog profesionalca. Neki nacisti nisu mogli vjerovati da je takav načelni protivnik nacizma mogao doći na čelo Gestapa. Müller se u Hitlerovu nacističku stranku NSDAP učlanio tek 1939. godine, i to nakon Himmlerovog traženja.

Müllerov neposredni nadređeni bio je zloglasni Reinhard Heydrich, šef Glavnog ureda za sigurnost Reicha (njem. ReichssicherheitshauptamtRSHA). Heydrich je oko sebe okupio još nekoliko Bavaraca – Franza Josefa Hubera i Josefa Alberta Meisingera, pa su ti ljudi iz Münchena, zajedno s Müllerom, činili neku vrstu profesionalne jezgre policijskog vodstva.


Heinrich Müller ostao je na čelu Gestapa uredno sve do kraja rata, i to s činom SS-Gruppenführera i Generalleutnanta policije. Velik misterij predstavlja njegov nestanak nakon što su Sovjeti osvojili Berlin. Naime, ne zna se ni kada ni gdje je umro, a oko toga postoje i mnoge teorije slične teorijama zavjera.

Komentari