Na današnji dan

Hitlerov sastanak s poslovnim ljudima velikih poduzeća (1933.)

Dana 20. veljače 1933. održao je Adolf Hitler tajni sastanak s čelnim ljudima njemačkih poduzeća, kako bi pridobio njihovu podršku uoči predstojećih parlamentarnih izbora. Dogodilo se to tri tjedna nakon što se on domogao vlasti postavši njemački kancelar. Naime, premda je bio kancelar, njegova stranka nije imala većinu u parlamentu, pa mu je prva briga bila učiniti sve da na novim izborima nacisti potpuno zavladaju parlamentom, a time i državom. Sastanak je održan u službenoj rezidenciji predsjednika parlamenta Hermanna Göringa u Berlinu.

Hitler je na sastanak pozvao najutjecajnije njemačke industrijalce, npr. čeličnog magnata Gustava Kruppa, automobilskog proizvođača Fritza von Opela, zatim Günthera Quandta (obitelj Quandt je i danas vlasnik velikog dijela kompanije BMW), Kurta Schmitta (člana uprave Allianz AG) te predstavnika kompanije Siemens. U svom govoru pred industrijalcima Hitler je ocrnio demokraciju, koja je po njemu bila kriva za uspon komunista. Za potpunu pobjedu nad komunistima trebalo mu je prikupiti većinu u parlamentu.

Industrijalci su svojim prilozima trebali potpomoći nacističku stranku u kampanji. Priloge su dali između ostalih: Telefunken, Osram, IG Farben, AEG i Günther Quandt.


Komentari