Na današnji dan

Hitlerov policajac i ministar unutrašnjih poslova Trećeg Reicha – 1877.

Kad je Hitler postao kancelar Njemačke, imenovao je Wilhelma Fricka ministrom unutrašnjih poslova (njem. Reichsminister des Innern).

Dana 12. ožujka 1877. u Njemačkoj je rođen Wilhelm Frick – Hitlerov ministar unutrašnjih poslova. Bio je sin protestantskog učitelja iz jednog manjeg gradića u zapadnoj Njemačkoj. Wilhelm Frick školovao se za pravnika i zaposlio u Kriminalnoj policiji (njem. Kriminalpolizei) u Bavarskoj. Frick je zapravo u prilično ranoj fazi došao u kontakt s Adolfom Hitlerom – još u prvoj polovici 1920-ih godina tj. desetak godina prije Hitlerovog uspona na vlast.

Wilhelm Frick sudjelovao je u Hitlerovom poznatom Pivničkom puču 1923. godine u Münchenu, premda je u to doba bio državni policijski službenik. Nakon slamanja tog puča izbačen je iz policije i kažnjen pritvorom. Nakon oslobađanja, postigao je uspješnu karijeru u Hitlerovoj Nacističkoj stranci (NSDAP). Zanimljivo je da je Frick bio prvi član Nacističke stranke koji je dobio ministarsko mjesto u nekoj njemačkoj pokrajinskoj vladi. Bila je to vlada Tiringije.

Kad je Hitler postao kancelar Njemačke, imenovao je Fricka ministrom unutrašnjih poslova (njem. Reichsminister des Innern). Zanimljivo je da je na toj poziciji Frick uskoro dobio moć da imenuje sve gradonačelnike njemačkih gradova većih od 100.000 stanovnika (osim Berlina i Hamburga, što je Hitler zadržao za sebe). Fricku su izravno bili podređeni i tzv. namjesnici Reicha (njem. Reichsstatthalter) – osobe s praktički diktatorskim ovlastima nad nekim dijelom Njemačke.

Kasnije je Frick došao u sukob s Heinrichom Himmlerom oko prvenstva. Himmler je pobijedio – prvo je postao zapovjednikom cjelokupne njemačke policije, a kasnije je čak i zamijenio Fricka na mjestu ministra unutrašnjih poslova. Nakon rata, na suđenju u Nürnbergu, Frick je proglašen krivim i obješen.

Komentari