Na današnji dan

Hitlerov feldmaršal von Manstein – zapravo Poljak Lewinski? – 1887.

Hitler begrüßt Generalfeldmarschall von Manstein auf einem Feldflugplatz im Osten 1943 [freigegeben am 18.3.1943]

Erich von Manstein postao je jedan od 26 Hitlerovih feldmaršala. Vrlo je zanimljiva slučajnost da je i Napoleon imao točno 26 svojih maršala. 

Dana 24. studenog 1887. godine rođen je jedan od najvažnijih Hitlerovih feldmaršala – Erich von Manstein. Zanimljivo je da on, unatoč vrtoglavo visokom položaju u Wehrmachtu, nikada nije bio član nacističke stranke. Manstein je jedan od ljudi koji pridonose mišljenju da njemačka vojska u Drugom svjetskom ratu zapravo nije bila genocidna, nego više profesionalna vojna organizacija. Naime, većinu zločina su izgleda počinile druge organizacije, uže povezane s nacizmom, poput zloglasnog SS-a. Ipak, tom pitanju ne nedostaje kontroverzija.

Zanimljivo je da je von Manstein rođen pod prezimenom Lewinski – vjerojatno poljskog porijekla. Prezime Manstein dobio je tek kad je usvojen. Naime, njegov biološki otac general von Lewinski imao je čak desetero djece, pa je malog Ericha dao na posvajanje rođacima od svoje supruge (šogoru i šogorici) koji nisu mogli sami dobiti djecu.

Von Manstein postao je jedan od 26 Hitlerovih feldmaršala. Vrlo je zanimljiva slučajnost da je i Napoleon imao točno 26 svojih maršala.

Na krvavom Istočnom bojištu tijekom drugog svjetskog rata feldmaršal von Manstein držao je visoka zapovjedništva. Zapovijedao je čitavom grupom armija. Međutim, na tom položaju došao je u sukob s Hitlerom, koji je imao vlastite ideje o vođenju rata premda nije bio školovani vojni strateg. Mansteina je Führer na kraju izbacio iz zapovjednog lanca. Hitlerovi potezi doveli su na kraju do gubitka silnog broja vojnika na tom bojištu.


Komentari