Na današnji dan

Hitlerov feldmaršal koji se predao kod Staljingrada – 1957.

Feldmaršal Fridrich Paulus poznat je po krvavoj Bitki kod Staljingrada, gdje je bio zapovjednik njemačke 6. armije.

Njemački feldmaršal iz Drugog svjetskog rata – Friedrich Paulus, umro je prvog veljače 1957. godine. Poznat je po krvavoj Bitki kod Staljingrada, gdje je bio zapovjednik njemačke 6. armije. Kad su Sovjeti okružili sa svih strana tu armiju, Paulus se predao unatoč Hitlerovim naredbama. Naime, kada je sudbina Šeste armije bila zapečaćena, Hitler je Paulusa unaprijedio u čin feldmaršala. Pošto se nijedan njemački feldmaršal nije nikada u povijesti predao, poruka je bila više nego jasna.

Sovjeti su feldmaršala odveli u zarobljeništvo. Hitler bi vjerojatno bio sretniji da se Paulus ubio umjesto da je bio zarobljen. Međutim, zanimljivo je da se Paulus nije želio ubiti, i to navodno zato što je kao rimokatolik bio protiv samoubojstva.

Paulus je poživio još 14 godina nakon zarobljavanja. Bio je isprva u SSSR-u, a kasnije u Istočnoj Njemačkoj. Umro je u Dresdenu u DDR-u, od posljedica teške neurološke bolesti (amiotrofična lateralna skleroza, poznata i kao Lou Gehrigova bolest).


Posmrtni ostatci feldmaršala Paulusa danas se nalaze na groblju u njemačkom gradu Baden-Badenu. Riječ je o poznatom lječilišnom gradu u njemačkoj saveznoj pokrajini Baden-Württemberg, na rubu područja znamenitog Schwarzwalda. Paulusov je grob u obiteljskoj grobnici na groblju Hauptfriedhof nedaleko od središta Baden-Badena.

Komentari