Na današnji dan

Hitlerov feldmaršal koji je umro u logoru u Engleskoj – 1945.

Feldmaršal Ernst Busch bio je zatvorenik logora u engleskom gradiću Aldershot, jugozapadno od Londona. Nakon što je umro na današnji dan, Busch je pokopan u Engleskoj – na groblju Cannock Chase – na kojem je pokopano ukupno gotovo 5,000 njemačkih i austrijskih vojnika iz Prvog i Drugog svjetskog rata.

Dana 17. srpnja 1945. godine umro je u zarobljeništvu u Engleskoj njemački feldmaršal Ernst Busch. On je najviše rangirani časnik Wehrmachta koji je ikada umro u nekom engleskom logoru. Feldmaršal Busch bio je u trenutku smrti zatvorenik logora u engleskom gradiću Aldershot, jugozapadno od Londona. To se mjesto nalazi u grofoviji Hampshire, otprilike na pola puta između Londona i poznatog lučkog grada Southamptona na južnoj obali Engleske.

Feldmaršal Ernst Busch bio je proslavljeni borac još u Prvom svjetskom ratu, kad je dobio najviše vojno odlikovanje – Pour le Mérite – poznato i kao Plavi Max (isto su odlikovanje u Prvom svjetskom ratu dobili također i Göring, Rommel i Hindenburg). Za vrijeme Drugog svjetskog rata Busch je postao feldmaršal, a jedno je vrijeme zapovijedao i Grupom armija Centar (njem. Heeresgruppe Mitte) na Istočnom bojištu. Pred sam kraj rata zarobili su ga Britanci koji su napredovali prema Njemačkoj, pod vodstvom feldmaršala Montgomeryja.

Britanci su Buscha, zajedno s drugim zarobljenim Nijemcima, smjestili u logor u Aldershotu. Nakon što je umro Busch je pokopan u Engleskoj – na groblju Cannock Chase – specijalno namijenjenom njemačkim vojnicima. Zanimljivo je da je na tom groblju pokopano ukupno gotovo 5.000 njemačkih i austrijskih vojnika iz Prvog i Drugog svjetskog rata. To se groblje nalazi sjeverno od grada Birminghama, u smjeru Manchestera.


Komentari