Na današnji dan

Hitler smijenio maršala Hermanna Goeringa – 1945.

Göring je rano ujutro poslao u Berlin pažljivo sročen telegram u kojem je istaknuo da je spreman preuzeti vlast od Hitlera u slučaju da bude potrebno. U Berlinu je Hitlerov osobni tajnik Martin Bormann presreo taj telegram, a Hitleru ga je predočio kao da je Göring izdao Führera.

Dana 23. travnja 1945. godine, pri samom kraju Drugog svjetskog rata, dogodio se neobičan incident zbog kojeg je Adolf Hitler smijenio svog dotadašnjeg ponajbližeg suradnika Hermanna Göringa. Naime, Göring je imao izvanredno visok položaj u nacističkoj stranci još davno prije nego je ona došla na vlast u Njemačkoj. Imao je ugled još iz Prvog svjetskog rata u kojem je kao pilot stekao status zračnog asa, srušivši 22 neprijateljska aviona. Hitler je po dolasku na vlast u Njemačkoj postavio Hermanna Göringa za ministra zrakoplovstva (njem. Reichsluftfahrtminister), te za vrhovnog zapovjednika Zračnih snaga (njem. Luftwaffe). Dapače, Göring je bio jedini čovjek u Velikonjemačkom Reichu koji je dobio čin Reichsmarschalla, čime je nadvisivao sve feldmaršale u njemačkim oružanim snagama.

U travnju 1945. godine, Göring je došao u svoju rezidenciju pokraj Berchtesgadena (imao je raskošan ljetnikovac svega nekoliko stotina metara udaljen od poznatog Hitlerovog Orlovog gnijezda). Göring je saznao da je Hitler u Berlinu javno priznao da je rat izgubljen. Uplašio se da će Martin Bormann (Hitlerov osobni tajnik) preuzeti vlast u državi ako se Hitler ubije, pa je aktivirao plan preuzimanja vlasti. Taj se plan temeljio na činjenici da je Hitler još 1941. godine imenovao Göringa svojim nasljednikom u slučaju da pogine ili bude onemogućen u obavljanju dužnosti.

Göring je rano ujutro na 23. travnja poslao u Berlin pažljivo sročen telegram u kojem je istaknuo da je doista spreman preuzeti vlast od Hitlera u slučaju da bude potrebno. Dapače, dodao je da ukoliko se na telegram ne odgovori do 22:00 sata tog dana, da će preuzeti dužnost vođe Reicha. U Berlinu je Martin Bormann presreo taj telegram, a Hitleru ga je predočio kao da je Göring izdao Führera. Hitler se jako naljutio i smijenio je Göringa. Dapače, ovaj je uskoro i uhićen. Za novog nasljednika na mjestu kancelara Hitler je postavio Goebbelsa, a za nasljednika na mjestu šefa države admirala Dönitza.


Komentari