Na današnji dan

Hitler posjetio okupirani Pariz – 1940.

Hitler je trijumfalno posjetio osvojeni Pariz, prvi i jedini put u svom životu. Napoleonov grob toliko je impresionirao Hitlera da je nakon posjeta izjavio: “Bio je to najveći i najbolji trenutak mog života.”

Dana 23. lipnja, nakon što je Francuska potpisala predaju njegovoj vojsci, Hitler je trijumfalno posjetio osvojeni Pariz. Sletio je zrakoplovom na pariški aerodrom i zatim se uputio u središte grada u Mercedesu, sjedeći po svom običaju na suvozačkom sjedalu. Prvo je želio vidjeti slavnu zgradu pariške opere (Opera Garnier), koju je detaljno obišao diveći se njenoj monumentalnosti. 

Napamet je tako dobro znao planove opere, da je čak primijetio da jedan salon ne odgovara tlocrtu. Ispostavilo se da je u pravu, jer je taj salon pregrađen za vrijeme renovacije. Nakon opere uputili su se prema Eiffelovom tornju, gdje su snimljene slavne fotografije Hitlera s tornjem u pozadini. Nakon toga obišli su Napoleonov grob, koji je Hitlera toliko impresionirao da je nakon posjeta izjavio: “Bio je to najveći i najbolji trenutak mog života.”

Na kraju je Hitler s pratnjom obišao Montmartre, gdje se divio prekrasnoj bazilici Sacre Coeur. Ukupno je posjet trajao samo 3 sata i bio je to jedini Hitlerov posjet Parizu u njegovom životu. Izjavio je: “Bio mi je životni san da mi bude dopušteno vidjeti Pariz. Ne mogu reći koliko sam sretan da mi se danas ispunio san.” Kad je to čuo, Albertu Speeru bilo je na trenutak žao Hitlera, jer je ovoga kad je trebao biti na vrhuncu trijumfa usrećilo tih kratkih tri sata u Parizu, prvi i jedini posjet tom gradu u životu.


Komentari